Indukciós főzőlap, az energiahatékony megoldás

0
435
indukciós főzőlap

Amikor új főzőlap vásárlására kerül a sor, sokan torpannak meg a boltokban, hisz sütni-főzni mindennap szokott az ember, így döntésünk nem csak egy pár hónapra szól. Az indukciós főzőlap képes egyesíteni a gáz-és elektromos kivitelek előnyeit, mindamellett, hogy egy klasszisokkal energiatakarékosabb formában ölt testet.

Főzőlapok a nagyító alatt

Habár a három alaptípus közül mindenki megtalálhatja a kedvére valót, az energiahatékonyság szempontjából már nem mindegy melyik jön velünk haza. De akkor gáz, indukciós vagy elektromos főzőlap legyen? A válasz megértéséhez gyorsan átismételjük a főzőlapok közötti különbségeket.

  • Gáz főzőlap – a leghagyományosabb és legegyszerűbb kivitel, a gáz begyújtásával máris elkezd felmelegedni az edény alja.
  • Elektromos/kerámia főzőlap – a főzőlap alatt izzótekercsek találhatók. Ezek először felmelegítik a teljes főzőlapot, ami aztán tovább melegíti az edényt, az edény pedig a benne lévő ételt.
  • Indukciós főzőlap – ránézésre hasonló, mint az előző kivitel, ám itt olyan elektromos tekercsekről van szó, amik mágneses teret hoznak létre, ez pedig áramot indukál magában az edényben.

Habár első blikkre a laikus ember azt mondaná, hogy a gáz főzőlap lehet a befutó, azt azért ne felejtsük el, hogy a kiáramló gáz egy része sajnos a közvetlen környezetben köt ki. A kerámia főzőlap módszere pedig az indukcióshoz képest már jóval bonyolultabb hőfejlesztésnek tűnik, ha csak azt nézzük, hogy hány lépésen kell végigmennie ahhoz, hogy egyáltalán meleg legyen az edény alja. Ezek alapján joggal jelenthető ki, hogy az indukciós főzőlap viszi a prímet, ha energiahatékonyságról van szó, hiszen kizárólag az edény belsejében termelődik hő – a főzőlap felesleges felmelegítése nélkül. Ha pedig olyan készülék van a konyhánkban, akárcsak egy Miele főzőlap, akkor erre még rá is tehetünk egy lapáttal. A Miele főzőlap modellek ugyanis olyannyira takarékosak, hogy akár 80%-os hatásfokot is elérhetünk velük.

További előnyök az indukciós főzőlap javára:

Hihetetlen főzési sebesség

Aki szereti gyorsan letudni a főzést, az imádni fogja az indukciós főzőlapot. Egyszerűen rövidebb időbe telik az étel elkészítése (átlag 25-50 %-kal), mivel az edény felmelegítése kevesebb lépésből áll, és hamarabb eljut a hő az ételhez. Ezt az amúgy sem mindennapi teljesítményt pedig tovább fokozhatjuk egy Miele főzőlap segítségével, hiszen a készülékek TwinBooster funkciója például két főzőzóna erejét is össze tudja vonni.

Szuper biztonságos főzés

A tűzhely könnyen az egyik legveszélyesebb hellyé válhat a konyhában. Mint, ahogy már említésre került, az indukciós főzőlapok esetében csak az edény belsejében fejlődik a hő. Ez azt jelenti, hogy a mellette lévő főzőzónák hűvösek maradnak, avagy sokkal kevésbé valószínű, hogy a főzőlap égési sérülést tud okozni. Ráadásul, ha olyan készüléket sikerül beszereznünk, akárcsak a Miele főzőlap, akkor nagyon hamar megismerkedhetünk például a maradékhő kijelzés fogalmával is.

Pontos szabályozás

Az indukciós főzőlapok pont olyan érzékenyek, mintha csak a gázfőzőlap gombjait tekergetnénk, tudásszintjük azonban jóval magasabb. Az indukcióval pontosabb hőszabályozás érhető el, nem beszélve a különféle okos funkciókról. A Miele főzőlap például rendelkezik intelligens edényfelismeréssel és TempControl funkcióval is. Utóbbi segít a serpenyő hőmérsékletét állandóan tartani.