Milyen betegségekre hajlamosak a kistestű kutyák?

0
197
kutya

Egy ideális világban minden kutyus szerető gazdival, boldogan és egészségesen élne. Ám sajnos ilyen világ csak a mesékben létezik. A valóságban még ha egy kutyának gondoskodó gazdija is van, sajnos akkor is kialakulhatnak nála különféle egészségügyi problémák.

Akadnak ráadásul olyan betegségek, melyek főképp a kisebb termetű ebekre jellemzőek, a testméretük vagy genetikai okok miatt. A megelőzésben persze sokat segít az egészséges életmód, melybe beletartozik a kellő mennyiségű fizikai aktivitás és persze a jó minőségű táplálék is. 

Ez utóbbihoz tudjuk ajánlani a Kutyakajas.hu Webáruház Panzi Fit Active eledeleit, melyek értékes tápanyagokban gazdagok, ezáltal segítenek az állat egészségének megőrzésében. De milyen betegségekre kell különösképp odafigyelni? Nézzünk pár példát!

Szájüregi problémák

A kistestű kutyáknak értelemszerűen az állkapcsa is kisebb, így a fogaik is szorosabban préselődnek egymáshoz. Emiatt nehezebb őket tisztán tartani, ami nagymértékben megnöveli a fogkőképződés, fogszuvasodás és az ínygyulladás esélyét. 

Ez azonban megelőzhető a rendszeres fogápolással, illetve rágókák használatával, de a száraz kutyatáp is segíthet, hiszen a kemény szemcsék elősegítik a fogak tisztulását. Az éves állatorvosi kontrollon pedig ha kell, akkor sor kerülhet a fogkő eltávolítására is. 

A testhőmérséklet szabályozása

A kisebb kutyák szervezete kevésbé jó “hőszigetelő,” így a téli hidegben könnyen kihűlnek, nyáron pedig túlhevülnek. Az ő esetükben ezért nagyon fontos, hogy biztosítsd a megfelelő körülményeket kint és bent egyaránt.

Nyáron például akkor se kapcsold ki a klímaberendezést, ha napközben a kutya egyedül van otthon, a sétát pedig az esti órákra időzítsétek, amikor már nincs kánikula. Télen pedig biztosítsd a kellemes hőmérsékletet a szobában, ha pedig sétálni mentek, öltöztesd fel kedvencedet egy meleg kutyaruhába.

A porckorongok elváltozása

Ez a betegség főleg a rövid lábú, hosszú törzsű kutyákra jellemző, tipikusan ilyen fajta például a corgi és a tacskó. Ha az állat porckorongjai elmozdulnak, a gerincvelőre és a környező idegekre nagy nyomás nehezedik, ami súlyos fájdalmakat, végső esetben pedig bénulást is okozhat. 

Az ízületvédők rendszeres fogyasztásával, illetve az ugrálás és a lépcsőzés elkerülésével valamelyest csökkenthető a kockázat, bár így sem szüntethető meg teljesen.

Szemproblémák

A legtöbb kistestű eb enyhén kidülledő szemekkel rendelkezik, ez pedig nagyban megnöveli az entropium, illetve az ectropium nevű betegségek kockázatát.

Az előbbinél a szemhéj befelé, míg az utóbbinál kifelé fordul. Egyik forgatókönyv sem szerencsés sajnos, hiszen mindkét probléma gyulladást és irritációt okoz. Enyhébb esetben a helyi kezelés is elegendő lehet, de súlyosabb stádiumban indokolttá válhat a műtéti beavatkozás. 

És itt jegyeznénk meg, hogy a kis méretű kutyáknál a műtéti kockázat is nagyobb lehet, hiszen nehezebb a lélegeztetés és az ideális testhőmérséklet biztosítása.