Stílusos terítéssel emelhetjük az étkezések hangulatát

0
176
teríték

Az étkezés létfontosságú eleme életünknek. A különböző korokban eltérő szokások mentén folytak az ebédek és vacsorák, de napjainkban a rohanó életmód sem könnyíti meg a háziasszonyok dolgát.

Az asztalra kerülő terítéket általában az evőeszközök, tányérok és tálak alkotják, de ezek mellett kiegészítő elemeket is használunk. A mömax teríték kínálata változatos, így többféle kínálótálat, gyümölcskosarat, szalvétatartót vagy fűszertartót is vásárolhatunk, melyek elengedhetetlen kellékei a modern étkezési szokásoknak. Lássuk, hogyan lehet hangulatos bármely étkezés, ha odafigyelünk a megfelelő terítésre.

Tudnivalók a szalvétáról

Kevesen ismerik a szalvéta etikettet, pedig elegánsabb összejöveteleken, éttermekben egyáltalán nem mindegy, hová helyezzük étkezés közben és az evés végén ezt a kiegészítőt. A legtöbben természetesnek vesszük, hogy papírból készült szalvétával töröljük meg a szánkat és kezünket ebéd vagy vacsora közben, pedig ezeken az eseményeken elsősorban fehér vagy pasztellszínű textil szalvétát használhatunk.

A tányér közepén vagy mellette található szalvétát helyünk elfoglalását követően széthajtva az ölünkbe helyezzük. Nem kell kapkodni, nyugodtan bontsuk szét a textilt úgy, hogy beterítse ölünket. A száj törlésénél hagyjuk, hogy felszívja a zsiradékot, bormaradványt az anyag, majd az evés végeztével a szalvétát félig összehajtva a tányér bal oldalára helyezzük. Ezzel a pincéreknek jelezzük, hogy elvihetik a tányért. A vacsora végén a tányér közepére rakjuk a szalvétát.

Az asztalterítés szabályai

Az ebédlőasztal megterítésénél a dekoratív asztalterítő és a finom anyagú, mintázatú tányérok elegáns hangulatot teremtenek. Az evőeszközök és étkészlet pontos elhelyezése mellett figyeljünk arra, hogy a szalvéták a bal oldalra kerüljenek a villákhoz. Míg a fűszertartók és egy kis csokor virág utolsó lépésként az asztal középen kapnak helyet. 

Ügyeljünk arra, hogy az egymással szemben ülők lássák egymást, ezért kerüljük a túl nagy méretű asztali dekorációt, kiegészítők elhelyezését. Elsődleges a teríték összbenyomása, így a nagyi örökségéből maradt csipkés terítőt ne használjuk modern tányérok alá helyezve.

Alkalomhoz illően

Ünnepi alkalmakkor az otthoni vendéglátásnál is vegyük figyelembe az asztalterítés szabályait. Kerüljük a zsúfolt hatást, csak annyi edényt és evőeszközt tegyünk az asztalra, mely épp az adott fogás elfogyasztásához szükséges. Alapszabály, hogy négyfajta pohárnál többet ne helyezzünk az asztalra, inkább az egyes fogások közötti szünetekben cseréljük le azokat. A fűszertartók közül a só- és borstartó alapfelszerelése az étkezőasztalnak, de ezenkívül paprikatartó, mustár és egyéb fűszerek is kerülhetnek a terítékhez. 

A különböző alkalmak és étkezési időpontok szintén változatos lehetőségeket kínálnak az asztal megterítésére. Az eltérő színű, mintájú és anyagú terítők, étkészletek és kiegészítők segítségével tökéletesen az adott eseményhez igazíthatjuk az étkezés helyét.