Munkalehetőség egy “viharos” vidéki városban – állás Békéscsaba területén

0
266
azalfolditelepulesekenamezogazdasagiszektorhagyomanyosaneros

Magyarország déli része sokak számára szinte ismeretlen egzotikumnak számít, holott itt is jelentős települések és városok találhatók. A Békés vármegyéhez tartozó, Viharsarokként is emlegetett terület például a környékbeli gazdaság és munkaerőpiac szempontjából is fontos.

Városiasodó faluhely

A Viharsarok és Békés vármegye központja nem más, mint Békéscsaba, mely ma már megkérdőjelezhetetlen városi ranggal bír, korábban mégis szokás volt Európa legnagyobb falujaként hivatkozni rá. Ez a titulus ma már abszolút nem érvényesíthető, ám történeti érdekességként és viszonyítási alapként ma is megállja a helyét. Békéscsaba ma már egy rendezett körülményekkel és gazdasággal bíró, közepes méretű várossá vált, ami fontos szerepet tölt be a térség életében.

Egy jellemzően aprófalva régió városaira jellemzően kiemelt figyelem hárul, hiszen az oktatás, a gazdasági élet vagy épp a kultúra tekintetében is központnak számítanak, így a környékbeli lakosok számára is alapvető fontosságú. Ez utóbbi természetesen a munkaerőpiaci lehetőségek tekintetében is igaz, hiszen a munkalehetőségek többsége jellemzően ezekben a városokban érhetők el, szemben a kisebb településekkel.

Az alföldi városokban hagyományosan a mezőgazdasági szektor számít a legjelentősebb foglalkoztatónak, ám a gazdasági fejlődés által behozott iparosodásnak köszönhetően is sok munkahely létesült és létesül a mai napig is. Egy állás Békéscsaba városában így ma már a mezőgazdaságon kívül könnyen kötődhet az ipari szektorhoz is, ami inkább előnyökkel jár, az alkalmazható munkaerő létszáma és az állások sokszínűségének tekintetében egyaránt.

Jelenlévő lehetőségek

A hazai tendenciák jellemzően sajnos inkább azt mutatják, hogy a vidéki régiók jóval kevesebb munkalehetőséget tartogatnak az ott élők számára. Ennek okai messzire vezetnek vissza, de természetesen a törekvés mindenhol megvan arra, hogy a helyzet javuljon. Nincs ez másképp Békés vármegyében sem, hiszen a térség vállalkozásai és ipari szereplői remek álláslehetőségeket kínálnak, így egy állás Békéscsaba területén akár hosszabb távra is megoldás lehet.

Bár manapság az állások többsége az iparon belül érhető el, sok állás Békéscsaba egyéb területeihez köthető. De a paletta változatossága akár az iparon belül is tetten érhető, hiszen a városban hagyományosan erősnek számító élelmiszeripar mellett újabb iparágakat és szereplőket is találunk a kínálatban, mely szintén jelzi a modernizálódó körülményeket és újabb lehetőségeket. A fejlődés egyébként sok más régióra is igaz.

A vidéki városok ugyanis egyre inkább képesek felzárkózni az országosan jellemző átlaghoz, sokszor pedig akár afölött is képesek teljesíteni. Egy dél-alföldi várost persze nehéz összevetni a dunántúli központokkal, hiszen például egy állás Pécs városában több és színesebb lehetőségeket tartogat. Ettől függetlenül sok állás Békéscsaba környékén is jó karrierlehetőségeket kínál, még ha küzdelmesebbnek is hatnak a mindennapok, mint máshol.

acelzottallaskeresesselegyszerubbenmegtalalhatjukazalkalmaspoziciot

Tudatos álláskeresés

A legbiztosabb persze mindig az, ha a tényekre támaszkodunk. A vidéki álláshelyek tekintetében tehát akkor győződhetünk meg egy-egy város lehetőségeiről, ha konkrétan az adott környék állásaira keresünk rá. Ez az online álláshirdetések világában már egészen egyszerű, így ha egy állás Békéscsaba városában vagy annak környékén érdekes lehet számunkra, használjuk a földrajzi alapú keresést. Ez alapján pillanatok alatt kideríthetjük, hogy mik az aktuális nyitott pozíciók.

A kínálat persze folyamatosan változik, így érdemes hetente többször is monitorozni az álláshirdetéseket. Adott időszakban előfordulhat az is, hogy a vidéki városokban kevesebb pályázható pozícióval találkozunk, ám a tendenciák gyorsan változhatnak. Akár egy állás Pécs, akár egy állás Békéscsaba városában lehet releváns számunkra, a célzott és tudatos keresés mindenképpen célravezető. A korszerű álláshelyek pedig tovább bővítik a lehetőségeket.

Napjaink modern munkavégzési formáihoz tartoznak ugyanis az országosan bárhonnan végezhető munkák, melyek elsősorban online, távoli munkavégzést jelentenek. Ezek a pozíciók lényegében bárki, így a vidéken élő lakosság számára is azonnal elérhető, kedvező juttatásokat biztosító állásokat jelentenek. Ezek a hirdetések szintén folyamatosan jelen vannak az állásoldalakon, így folyamatosan releváns opciót kínálnak a vidéki álláskeresők számára is.