Homlokzati hőszigetelés, hatékony megoldás az ideális klíma fenntartásához

0
217
Homlokzati hőszigetelés, hatékony megoldás az ideális klíma fenntartásához

Az éghajlatváltozás viszontagságait egyre inkább megtapasztaljuk saját bőrünkön is, így nem véletlen, hogy az energiahatékonyság jelentős szerepet játszik életünk minden területén, amellyel csökkenthetők a környezetre gyakorolt hatásainkat. Az épületeken lévő homlokzati hőszigetelés hatékony módja annak, hogy csökkentsük az energiafogyasztást, miközben kényelmes és fenntartható környezetet teremtünk otthonunkban.

Miért lényeges a homlokzati hőszigetelés megléte?

Az épületek külső falainak szigetelése az új építésű otthonok esetében már szinte kivétel nélkül megvalósításra kerül. A régebbi ingatlanok esetében ez nem volt annyira egyértelmű, azonban nincs veszve minden, hiszen van lehetőség utólagos szigetelésre is. Lássunk néhány példát a hőszigetelés pozitív tulajdonságaira:

  • Energiahatékonyság növelése: A megfelelő szigetelés segít megtartani a kívánt belső hőmérsékletet évszaktól függetlenül, így nincs szükség egész napos fűtésre vagy hűtésre, ha komfortosan szeretnénk érezni magunkat otthonunkban. Ezáltal a rezsiköltségek csökkennek, ami hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet.
  • Komfort és egészség: A kellemes benti hőmérséklet megtartása mellett olyan előnyökkel is szolgál a homlokzati hőszigetelés, amire nem is gondolnánk egészen addig, míg be nem következik a baj. A rossz szigetelés (vagy a szigetelés hiánya) hőhidak képződését eredményezi, vagyis a pára lecsapódik a felületeken és nedvesedést, később penészedést okoz. A penészes falak pedig előbb-utóbb egészségügyi problémákhoz vezethetnek.
  • Környezettudatos és értékálló: Nem csupán az energiaköltségek csökkentésében játszik nagy szerepet a szigetelés, hanem közvetett módon csökkenti a széndioxid kibocsátást is, így hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Emellett hosszú távon növeli az ingatlan értékét, illetve tartósan élvezhetjük a komfortos otthon előnyeit anélkül, hogy gyakori javításokra vagy felújításra lenne szükség.

Homlokzati hőszigetelés fajtái: milyet válasszunk?

A piacon lévő gyártók temérdek szigetelő terméke közül választhatunk, így nem csoda, ha elveszünk a kínálat tengerében. Jellemzően három anyagtípus között teszünk különbséget, amelyeket előszeretettel alkalmaznak a kivitelezők:

  • Polisztirol: Ez az anyag rendelkezik a legnagyobb hővezetési tényezővel, cserébe a legolcsóbb megoldás a kínálatból, a jól ismert hungarocell is ide tartozik.
  • Grafit: Részben ugyancsak polisztirol szigetelés, de grafit adalékanyaggal kiegészítve, ami közel 25%-kal növelheti a homlokzati hőszigetelés hatékonyságát. Szinte a legjobb hővezetési tényezővel rendelkező szigetelőanyag.
  • Kőzetgyapot: Légáteresztő anyag, amely nagyszerű hővezetési tényezővel, páraáteresztő tulajdonsággal és kedvező tűzállósági paraméterekkel rendelkezik. Kiválóan megállja a helyét évtizedeken át, valamint mellette szól még, hogy természetes és környezetbarát anyag, illetve kitűnő hangszigetelést biztosít.

A homlokzati hőszigetelés hatékony és hosszútávú kényelmet és védelmet nyújt az otthonok számára, ehhez pedig nem árt ügyeskezű kivitelezőt találni. A Power Tower Kft, mint Hőszigetelés Mester már 25 éve jelen van a piacon, számtalan referenciával kínálják szolgáltatásaik minőségi kivitelezését.