Purhab szigetelés: minden, amit tudnod kell

0
313
Purhab szigetelés minden, amit tudnod kell

Purhab szigetelés kezdetleges formában már az 1940-es években is létezett, azonban csupán az elmúlt évtizedekben vált meghatározó alapanyaggá az építőiparban, hiszen a technológia fejlődése lehetővé tette egy rendkívül effektív, de olcsó hő-, és vízszigetelő anyag előállítását. A poliuretán habot ma már mindenhol előszeretettel alkalmazzák a klasszikus hőszigetelő anyagokkal szemben. De mit érdemes tudni erről az anyagról, miért vált ennyire népszerűvé? A következő bekezdésekből megtudhatja a választ.

A népszerűség titka

A poliuretán hab egy kétkomponensű, vízbázisú, szórással felhordott szigetelőanyag, amely típusától függően hő-, és vízszigetelésre is alkalmas és szinte bármilyen anyagú felületen használható. A széleskörű felhasználhatóság eleve hatalmas előnyt jelent, hiszen nem kell többféle anyagot alkalmazni az eltérő felületekre, ráadásul felújítások során a korábbi szigetelőanyagokat sem feltétlen szükséges eltávolítani a felhordás előtt, rengeteg pénzt és időt spórolva ezzel.

A purhabnak két alaptípusa van, a nyitott és a zárt cellás purhab. Ezeknek megvannak a maguk felhasználási területei és tulajdonságai. A nyitott cellás purhab  általában fa- vagy fémvázas könnyűszerkezetes családi házak és egyéb épületek tartóváz körüli, valamint szarufák közötti hőszigetelésre alkalmazott technológia, de akár válaszfalak szigetelése is megoldható. A zárt cellás szigetelés alkalmas födémek, lábazat, lapostetők, falazat szigetelésére is.

Mindenek előtt a purhab szigetelés népszerűségének titka, hogy ár-érték arányban jelenleg ez a legkedvezőbb szigetelőanyag a piacon.

Páratlan hő-, és vízszigetelés

A purhab szigetelés egyik legkedveltebb tulajdonsága a hőhídmentes kivitelezés. A purhab folyékony formában kerül a szigetelni kívánt felületre, azonban ez pillanatok alatt kitágul, akár az eredeti térfogatának a százszorosára is. Ez azt jelenti, hogy növekedés közben minden résbe behatol, minden hézagot és illesztést tökéletesen kitölt és elfed, egy teljesen egybefüggő, varmentes felület jön létre, így sehol nem keletkeznek hőhidak. Ezt egyetlen másik szigetelőanyag sem tudja garantálni.

A purhab szigetelés hőátbocsátási tényezője átlagosan 0,022 W/(mk) és 0,038 W/(mk) között mozog. Viszonyításképp egy jobb minőségű EPS szigetelő esetében ez 0,04 W/(mK) körüli érték.

A purhab szigetelés nem csak a hő-, de a vízszigetelés terén is remekel, ugyanis a zárt cellás verzió egy abszolút vízzáró, homogén felületet alkot. Páradiffúzív tulajdonságának köszönhetően elejét vehetjük a penészgombák megjelenésének is, illetve a hőtartó képesség romlásának.

Időtállóság

A purhab szigetelés népszerűségének másik fontos pillére az időtállóság. Megfelelő körülmények mellett a poliuretán hab akár 15 éven keresztül is változatlan minőséget nyújt. Fontos azonban tudni, hogy gondoskodni kell a szigetelés UV védelméről is, hiszen ez a purhab egyetlen gyenge pontja, de megfelelő kezeléssel ez sem jelent különösebb problémát. A klasszikus, átlagos képességű hőszigetelő anyagok ezzel szemben 8 év után már csak az eredeti hőátbocsátási tényező 30%át tudják garantálni.

Ha Ön is azon gondolkodik, hogy felújítja elavult szigetelését, vagy új ingatlanjához keresi a megfelelő szigetelőanyagot és kivitelezőt, akkor mi a Pur-Centrum Kft. szolgáltatásait ajánljuk, akik a legprofibbak a purhab szigetelés kivitelezésében. Az ország egész területén vállalnak megbízásokat, ráadásul munkájukra 15 év garanciát vállalnak.