Veszélyes hulladékból a kert dísze: így fesd le házilag a régi gumiabroncsot

0
498
gumiabroncs

Sokan nem tudják, hogy a régi gumiabroncsokat is újra lehet hasznosítani, és kreatív módon díszíthetjük vele kertünket vagy teraszunkat. Ebben a blogbejegyzésben bemutatunk egy egyszerű és olcsó DIY projektet, amely során megtanulhatod, hogyan alakítsd át egy régi gumiabroncsot kerti dekorációvá. Az egyszerű folyamat során az akrilfesték segítségével lefesthetjük a gumiabroncsot, hogy az új életre keljen, és elkészíthessük a saját kertünk egyedi dísze. Ismerd meg az ötleteket és a tippeket, amelyek segítenek elindulni ebben a kreatív DIY projektben, és mutasd meg, hogy a régi gumiabroncsokból is lehet valami nagyszerűt készíteni!

Mi az: nagy, fekete és nehéz tőle megszabadulni? Vagy folytathatnám úgy, hogy: nehéz tőle megszabadulni, viszont le lehet festeni és egy csomó mindent lehet belőle csinálni a virágtartótól a hintáig, a mászókától a kerti kisasztalig. Kitalálni persze így sem lenne könnyebb, viszont ki ne akarná tudni miről van szó, igaz?! Szabad a gazda? Naná, hogy a régi gumiabroncsokról!

Nos, a használt leselejtezett gumiabroncsoktól megszabadulni valóban nem egyszerű dolog, nagyok, nehezek és a kommunális hulladékkal nem szállíthatók el. A jó hír viszont az, hogy nem is kell kidobni, mert nem csak simán újrahasznosíthatók, hanem akár praktikus és egyben mutatós dolgokat készíthetünk belőle, így könnyen válhatnak a kert díszeivé, sőt a gyerekek kedvenc játékaivá. Lehet belőle mászóka, homokozó, hinta, de ültethetünk is bele, szóval tényleg rengeteg dolgot lehet velük kezdeni.

Ráadásul egy színes, jópofa gumiabroncs gyerekek esetén pont úgy működik, mint az ajándék csomagolása; felnőtt szemmel rejtély, hogy hogyan, de órákig elszórakoztatja a gyerekeket… és mondok még jobbat: a gumiabroncsok mennyiségével a velük töltött kreatív idő exponenciálisan nő! Húzzák, vonják, gurítják, tornyot építenek belőle, ugrálnak rajta stb.

Mivel festékkel lehet profin lefesteni őket?

Akármit is készítünk belőlük, abban, hogy ne csak praktikusak, hanem mutatósak is legyenek, és tényleg öröm legyen rájuk nézni, legjobb barátunkat, a DYI festékek jolly jokerét, az akrilfestéket hívjuk segítségül. Mivel fontos, hogy a festés tartós legyen, bírja a téli hideget és nyári forróságot, UV-t, esőt és havat egyaránt, ezért muszáj olyan festéket választani, ami nem repedezik meg, nem kopik le. Ha tehát tartós végeredményt szeretnénk, én az akrilfestéket ajánlom, ami ráadásul akkor is sokoldalúan felhasználható, ha a projekt végén megmarad valamennyi belőle. Mi fedő Printex Acrylic Art festéket használtunk, jelentem 2 éve bírja a kiképzést.

Útmutató a festéshez

Elő lépésként, mielőtt az abroncsot lefestenénk természetesen a lehető legjobban meg kell tisztítanunk a felületet. Ehhez egy autómosó kefére és mosogatószerre lesz szükségünk, legyünk alaposak, hiszen a festék a jól megtisztított, és zsírtalanított felületre tud igazán tapadni.

Ha ezzel készen vagyunk, jöhetnek a színek! Mondhatnánk, hogy ennek csak a képzelet szabhat határt, de ez nem teljesen igaz. Mivel a felület, amit befestünk fekete színű, így a transzparens vagyis átlátszó színű festékek például azonnal kiesnek, hiszen nem fognak szépen fedni a fekete alapon. Válasszunk tehát az úgynevezett fedő akrilfestékek közül, ezek akár már akár egy rétegben fednek. Mivel nem egyenletes felületre dolgozunk, így bár viszonylag nagy felületet kell befestenünk, de a henger mégsem jó választás, ezért válasszunk inkább ecsetet, így be tudjuk dolgozni szépen a festékeket a redőkbe, barázdákba.

Az egyszerűbb mintákhoz nyugodtan használhatunk sablonokat, néhány pötty, vagy csík nagyon sokat tud dobni a látványon, de persze festhetünk mintákat sablon nélkül, egyáltalán nem lehetetlen feladat, hiszen nagy méretben, nagy felületen igazán könnyű festeni, és persze segítségképpen elő is rajzolhatjuk a mintánkat, akár egy fehér krétával, akár már a színes, festett felületre, filctollal.

Az akrilfesték viszonylag gyorsan szárad, így az alapszín felvitele után, nagyjából fél órával már festhetjük is a mintákat. Ha igazán tartós eredményt szeretnénk, akkor belülről is lefesthetjük az abroncsokat, nem csak szebb, de hosszabb életű is lesz a mű. A gumiabroncsfestésbe nyugodtan be lehet vonni a gyerekeket is, nem csak a tervezési folyamatba, de magába a festésbe is, hiszen nagy felületet festeni könnyű, nagyszerű móka, és az akrilfestékkel igazán egyszerű dolgozni, szépen terül, sűrű állagának köszönhetően nem hagy ecsetnyomokat, nem folyik.

A ruhákra ügyelni viszont kötelező, ha akrilfestéket szeretnénk a ruhából eltüntetni arra csak egy megoldás van: az ecetes olló ?