Mi a McKenzie gyógytorna módszer a hát- és nyakfájdalmakra?

0
561
mckenzie gyógytorna

Sokan ismerik a McKenzie gyógytorna módszert, a hát- vagy nyakfájás kezelésére szolgáló fizikoterápiát és testmozgást, de nem tudják pontosan, hogy mik a program céljai, és milyen gyakorlatokat tartalmaz. Amennyiben nem csak olvasgatni kíván, kitűnő lehetőség akár a McKinzie gyógytorna megtanulására is, a KEKRA GYÓGYTORNA CENTRUM ÉRD

Gyakori felfogás, hogy a McKenzie gyógytorna olyan gyakorlatok sorozatából áll, amelyeket az emberek egyedül is elvégezhetnek. Bár ez igaz, a McKenzie gyógytorna valójában egy átfogó értékelési, kezelési és megelőzési stratégiákból álló program (beleértve a testmozgást is), amelyet általában a módszerben képzett gyógytornásszal a legjobb megtanulni.

A fájdalmat okozó hátproblémák gyógyításának általános céljai

A McKenzie gyógytornát az 1960-as években Robin McKenzie, egy új-zélandi gyógytornász fejlesztette ki. Gyakorlatában megállapította, hogy a gerinc nyújtása jelentős fájdalomcsillapítást tud nyújtani bizonyos pácienseknek, és lehetővé teszi számukra, hogy visszatérjenek a szokásos napi tevékenységeikhez.

A McKenzie-megközelítéssel a gerinc meghosszabbítására alkalmazott fizikoterápia és testmozgás segíthet a páciens fájdalmának „központosításában” azáltal, hogy a végtagoktól (láb vagy kar) a hát felé mozdítja el azt. A hátfájás általában jobban tolerálható, mint a láb- vagy karfájás, és a megközelítés elmélete szerint a fájdalom központosítása lehetővé teszi a fájdalom forrásának kezelését, nem pedig a tünetekét.

A McKenzie-gyógytorna központi alapelve, hogy az öngyógyítás és az önkezelés fontos a páciens fájdalomcsillapítása és rehabilitációja szempontjából. A kezelés során nem alkalmaznak passzív modalitásokat – mint például hő, hideg, ultrahang, gyógyszer vagy tű -.

A McKenzie-módszer hosszú távú célja, hogy a nyak- és/vagy hátfájásban szenvedő betegeket megtanítsa arra, hogyan kezeljék magukat, és hogyan kezeljék saját fájdalmaikat egy életen át a testmozgás és más stratégiák segítségével. További célok közé tartoznak:

  • A fájdalom gyors csökkentése
  • Visszatérés a mindennapi tevékenységek normál működéséhez
  • A visszatérő fájdalom kockázatának minimalizálása (a fájdalmas testtartások és mozgások elkerülése).
  • A gerincgyógyászhoz való visszatérő látogatások számának minimalizálása.A fájdalomnak a végtagokból a hátba való áttevődése nem minden betegnél fordul elő. A McKenzie-gyógytornát úgy tervezték, hogy azokon a betegeken segítsen, ahol a fájdalom valóban „központosul”. Emellett egyes betegeknél, például az ágyéki gerincszűkületben vagy facet-ízületi osteoarthritisben szenvedőknél a gerinc nyújtása valójában fokozhatja a fájdalmat.