A mesterséges intelligencia által készített művészeti alkotások

0
48
vaszonkep

Az emberek kezdik felfedezni a mesterséges intelligencia által nyújtott lehetőségeket, ebbe a körbe tartozik a művészet is. De vajon igazi művészet-e mindez és megelőzheti-e az emberek készítette műveket, illetve egy lapon említhető-e a mesterséges intelligencia műve az emberi alkotásokkal? Cikkünkben megvizsgáljuk ezt a kérdést.

Mi is pontosan az AI?

Az AI olyan algoritmusok összessége, amelyek különböző statisztikai modellekkel elemzik az interneten található adatokat és azok segítségével képesek előrejelzéseket, döntéseket hozni és éppen ugyanúgy mint az emberi intelligencia, folyamatosan fejlődni. 

Az AI nagyon sok területen használható, nem marad ki ebből a művészet sem, az elkészült műalkotásokat pedig a vaszonkep.hu oldalán vászonképként is megrendelhetjük.

Az AI-art népszerűsége egyre növekszik

Az AI-art a művészetek számtalan területén képes műalkotásokat létrehozni, legyen az zene, festmény, szöveg vagy vers, csupán instrukciókat kell adni neki. Az elemzések során kiderült, hogy ezek a művek éppen olyan izgalmasak, érdekesek és kreatívak, mint az emberi alkotások. 

Hogyan készíti el ezeket az alkotásokat a mesterséges intelligencia?

Az AI hozzáfér a művészeti adatbázisokhoz, vagyis az igazi művészek által készített műalkotások is a rendelkezésére állnak. Az algoritmusok segítségével pedig előállítja azt a képet, zeneszámot, verset, amit az ember kér tőle. 

Az AI tehát alapvetően nem a saját tapasztalatait és érzelmeit viszi bele az alkotásba, hanem nagy mennyiségű adat és minta alapján állítja elő a kért parancs alapján az elkészült alkotást.

Ki a művész ebben az esetben?

Nehéz kérdés ez, hiszen, amíg egy emberi műnél egyszerű eldönteni azt, hogy ki a szerző, kit illetnek esetlegesen a szerzői jogdíjak, addig az AI esetében ez alkotói jogi, szerzői jogi kérdéseket vet fel, mivel az AI nem egy létező személy. 

Azonban kétségtelen, hogy az ötletadó ember elképzeléseit valósítja meg, tehát az alap elképzelés az emberé, a művészi megvalósítást azonban az AI végzi.

Az alkotásra alkalmas programok

Ha egy lakásdekorációra alkalmas képet szeretnénk generáltatni a mesterséges intelligenciával, amiből vászonképet lehet készíteni, akkor érdemes kipróbálni a Nightcafe, a Jasper vagy a Dreamstudio programot. 

A Midjourney előfizetéssel olyan kiváló felbontású képet is lehet készíteni, ami vászonképen is tökéletesen mutat. Érdemes próbálkozni a különböző beállításokkal, de egyes művészek stílusában is lehet alkotni. Ennek segítségével pedig olyan egyedi képet lehet készíteni, ami akár egy adott művész alkotása is lehetne.

A mesterséges intelligenciával való együtt dolgozás nem csupán remek időtöltés, de egy olyan kreatív tevékenység, amely során remek képeket lehet létrehozni. A parancsok finomításával végigmehetünk egy csodás alkotási folyamaton, ahol látható a kép változása és végül olyan festményt kaphatunk, ami teljesen megfelel az elképzeléseinknek. Innen pedig már csupán egyetlen lépés kell ahhoz, hogy ez a műalkotás a szoba falát ékesítse.