A minőségi tetőszigetelés kialakítása: mire lesz szükség?

0
38
tető

A tető az egyik, ha nem a legfontosabb része minden egyes épületnek. A hosszú távú, kényelmes és komfortos mindennapok érdekében elengedhetetlen az, hogy minőségi tetőszigetelő anyagot használjunk. Ma már többféle típus, kialakítás közül lehet választani, a döntést pedig a külső körülmények is befolyásolni fogják.

A tetőszerkezet felépítése és szigetelése

Mind felújítás, mind építkezés során kiemelten figyelni kell a tető kialakítására. Alapos tervezés kell, hogy megelőzze még a munkálatok elkezdését. Az alapanyag, a kiegészítők fogják meghatározni a későbbiekben, hogy mennyire hatékonyan tudja ellátni a feladatát a tetőszerkezet. 

A Káplár fatelep tetőfedő anyagainak kínálatában mindent megtalálhatunk, amire szükségünk lesz a felújítás, építkezés során. Az egyik legfontosabb elem a tetőszigetelő, ami egyszerre több funkciót is ellát majd a tetőszerkezetben. Többféle típus érhető el, így alaposan át kell gondolni, hogy végül melyiket választjuk.

A tetőszerkezetek esetében az egyik legnagyobb kihívást a nedvesség kezelése jelenti. A beázás komoly károkat képes okozni egy átlagos otthonban is. Sajnos ez a jelenség nem ritka, pedig a megfelelő anyagok használatával minimálisra, vagy egyenesen nullára csökkenthetjük az esélyét. 

A legnagyobb veszélyt az jelenti, amikor nem is vesszük észre, hogy beázik az ingatlan. Ilyenkor szépen lassan gyengíti meg a falakat, az egyes elemeket a nedvesség. Ha pedig túl sok idő telik el, akkor már csak hatalmas költségek árán lehet kijavítani a károkat. Nem szabad sem kockáztatni, sem a spórolásra helyezni a hangsúlyt a tetőszigetelő anyag kiválasztása során.

Természetesen nem a legdrágább alapanyag lesz a legjobb választás, meg kell keresni azt, amelyik ár-érték arányban a legjobb teljesítményt nyújtja. 

Miért fontos a szigetelés?

A beázás mellett az sem elhanyagolható tény, hogy a tető és az ingatlan szerkezetében a hőszigetelő anyag általában ásványgyapotból készül. Ennek a hátrányai közé tartozik, hogy nehezen szárad. Ha nedvesség kerül a szálak közé, az a szigetelőképességet is nagymértékben rontani fogja. 

Ha ezt nem kezeljük időben, még a penész is megjelenhet otthonunkban, amit szintén csak nagy költségek árán lehet “kiűzni”. A pára bentről és kintről is származhat, ezért is ajánlott páraáteresztő fóliát használni, ami a belső tér páratartalmát kiengedi a kültérbe, viszont kintről nem engedi be. Fontos, hogy csak ott lehet használni, ahol egyszeresen átszellőztetett a tetőszerkezet.

Hosszú távra keresünk megoldás

Ez egy olyan tényező, amiről sajnos a vásárlás során sokan elfeledkeznek. A keresésnél a legtöbben az árcédulát nézik meg és az alapján próbálnak választani. A legjobb, ha először a funkciókat, előnyöket, a minőségi mutatókat vesszük sorra. Ha ez alapján sikerült leszűkíteni a kört, csak utána nézzük meg az árcédulán szereplő összeget.